Кодекс на однесување

Фондација за Менаџмент и индустриско истражување е првата партнерска организација од Enterprise Europe Network што го усвои Кодексот на однесување изработен од страна на Извршната агенција за конкурентност и иновативност при Европската Комисија одговорна за управување на Enterprise Europe Network.

Web_TP_een

Свеченото врачување на Кодексот на однесување за партнерите што се обврзаа на почитување на повелбата за квалитет на Мрежата се одржа на 13.10.2010 година во Антверпен, Белгија во рамки на годишната конференција на Enterprise Europe Network.

Документот може да го погледнете на следниот линк.

Мултилатерални деловни средби – Технома Партнерство 2010

На 19.10.2010 во рамки на настанот Технома Партнерство 2010 се одржаа деловни средби помеѓу претпријатија од Словенија, Грција, Србија и Македонија. Организатор на средбите е Европскиот Информативен и Иновативен Центар во Македонија, претставуван од Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување и Агенцијата за поддршка на претприемништвото на Република Македонија.

ManWomanShakingHands_1

Во улога на партнери се јавуваат Комората на занаетчиство и мал бизнис на Словенија, Универзитетот од Ниш од Србија и Федерацијата на индустрии од Северна Грција. Институциите организатори се дел од најголемата европска мрежа за поддршка на бизнисот и иновациите – Enterprise Europe Network.

Целта на настанот е да се засилат соработката и традиционално добрите економски односи меѓу земјите од регионот кои на овој начин покажуваат дека имаат сила да се спротивстават на економската криза и другите бариери и дека економијата и деловните партнерства се реалност и перспектива за Балканот.

Бизнис форумот на кој учествуваа преку 50 компании се случува во рамките на Enterprise Europe Network присутна во повеќе од 50 земји од Европа и пошироко и е единствената мрежа која во себе ги обединува сите поважни институции за поддршка на малите и средни претпријатија. Мисијата на мрежата е за сите нив да ги направи достапни придобивките од деловната соработка, трансферот на технологиите, иновациите и истражувањето, како движечка сила за развој и економски напредок за сите земји.